Humanitarna aktivnost

Humanitarna aktivnostU skladu sa vizijom i misijom FGZ, volonteri našeg udruženja su od maja 2014. aktivno uključeni u prikupljanje i dostavu pomoći građanima pogođenim poplavama i klizištima. Tako smo prikupili 5 t hrane, vode, pelena, odjeće i obuće, zahvaljujući aktivistima grada Maribor, lijekove u vrijednosti 1000 $ zahvaljujući našim prijateljima u inozemstvu,, gumenim čizmama zahvaljujući prijetelju iz Ljubljane. Podjelu kompletne pomoći smo izvršili putem štaba Civilne zaštite općine Zenica, te dokumentirali potpisima i fotografijama.
Pored toga, FGZ je član Antikorupcijske mreže ACCOUNT u BiH (www.account.ba) , te jedan od 6 punktova u BiH za prijavu neregularnosti podjele pomoći,
Imajući u vidu ogromne štete nastale u poplavljenim područjima, te nepovjerenje građana u regularnost podjele pomoći od strane svih razina vlasti u BiH, FGZ je proveo anketiranje građana na području Nemile (oko 10.000 stanovnika) u općini Zenica, tj. mjesnim zajednicama koje su najviše bile pogođene poplavama i klizištima. Nakon analize ankete, FGZ je organizirao javnu tribinu pod nazivom „POPLAVE I KLIZIŠTA – KAKO DALJE?“, koja je održana 31..07.2014. Na javnu tribinu su se odazvale sve resorne općinske službe, predstavnici mjesnih zajednica pogođenih ovom nesrećom, predstavnici OCD-a koji su učestvovali u prikupljanju i dostavljanju pomoći i mediji. Tribina je pokazala da su građani nezadovoljni brzinom dostavljanja pomoći, da putevi nisu sanirani, da djeca neće moći krenuti u novu školsku godinu, da bolesni ne mogu doći do ljekara i ljekarske pomoći (dijaliza), da mjesne zajednice nisu isto tretirane (politizacija), itd.