“NIŠTA NIJE NEMOGUĆE”

Forum gradana Zenice je realizirao aktivnost “NIŠTA NIJE NEMOGUCE” u sklopu koje smo ugostili Aldina Karabega i njegove prijatelje, na dan odigravanja nogometne utakmice BIH – Kipar u Zenici. U saradnji sa sponzorima i partnerima obezbijedene su ulaznice za utakmicu, smještaj, obilazak grada, te je na ovaj nacin podržan njegov gest. Osim gledanja utakmice, Aldin i njegovi prijatelji su, uz pratnju domacina, obišli Zenicu, posjetili Gradsku arenu, te u prostorijama Foruma grada Zenice, ucestvovali na press konferenciji.

Aldin Karabeg, mladic iz Sanskog Mosta je svojom kreativnom i orginalnom e-mail porukom animirao Engleske nogometne klubove, sa pitanjem “Dajte mi razlog zašto da navijam za vaš klub?”. Na ovaj nacin je srušio stereotip da u tima godinama treba da radiš na mješalici, istovaraš gajbe i kopaš kanale. Dakle mladic se izdvojio iz prosjeka, hiljada mladih koji koriste savremene tehnelogije iskljucivo za “dangubu”. Njegovu pricu su objavili britanski mediji, snimali su ga u Sanskom mostu u Londonu i u Liverpulu. Gostovao je u živom programu Premier liga TV u Engleskoj, gdje je na odlicnom engleskom jeziku predstavio sebe ali i svoj grad i Bosnu i Hercegovinu. Inace je odlican ucenik i izvrstan matematicar. Uradio je nešto drugacije i to je odlicno prihvaceno.

Obzirom da su gosti ucenici Srednje mješovite škole, smjer Mašinski tehnicar – kompjutersko projektovanje Aldinu i njegovim prijateljima uprilicena je posjeta u novooformljenom dijelu Agencije ZEDA, koji je namijenjen razvoju IT sektora i poduzetništva u Zenici – Impulsni kreativni centar (ICC). Posebno zanimanje su iskazali za principe rada 3D printera, 3D skenera i CNC mašina.

Ovo je jedan od svijetlih primjera u BiH, koje treba afirmisati i pružati im šansu. Zahvaljujuci informacijsko – komunikacijskim tehnologijama njegov uspjeh je primjer i dokaz mladim osobama da “NIŠTA NIJE NEMOGUCE”.

Kompletna aktivnost je nastavak misije Foruma gradana Zenice, koji u sklopu svojih projekata, afirmiše inovativnost, kreativnost stvaralaštvo mladih u svim oblastima života (ekologija, likovno, literarno i dramsko stvaralaštvo, sport i dr.).