ČIMBURIJADA 2021 – BUDIMO ODGOVORNI


SAOPŠTENJE ZA MEDIJE :

S obzirom na naglo pogoršanje epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, te nepovoljnu situaciju kada je u pitanju porast zaraženih, oboljelih i umrlih na području cijele BiH, Forum građana Zenice neće ni ove godine organizovati prateće aktivnosti u sklopu Čimburijade. Apelujemo na sve građane da ozbiljno shvate ovu tešku situaciju te da odustanu od masovnog okupljanja, da poštuju sve mjere i preporuke nadležnih kriznih štabova jer samo tako možemo svi zajedno  uticati da se ova situacija stabilizuje.

Ove godine vas pozivamo, da sačuvamo tradiciju i primjereno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u krugu svoga doma, sa porodicom i prijateljima pripremanjem Zeničkog čimbura  na simboličan način pozdravimo dolazak proljeća.

Za razliku od dosadašnjih, ova Čimburijada može imati obilježja polu-virtualnog događaja koji bi se jednim dijelom održavao u privatnom okruženju, a drugim dijelom na društvenim mrežama.

U vezi s tim Forum građana Zenice je izradio promotivni video o pravljenju Zeničkog čimbura kao jednog od simbola Čimburijade i objavljuje konkurs za fotografije na temu „Zenički čimbur u doba korone“.

Sve zainteresovane pozivamo da nam pošalju tri fotografije koje će pokazati: pripremu Zeničkog čimbura, gotov čimbur, sliku ambijenta/društva.

Vaše tri fotografije možete poslati do 25. marta 2021. godine na sljedeće adrese:

Najuspješnije fotografije će biti nagrađene prigodnim poklon paketima Zeničke mljekare.

Forum građana Zenice

Zenica, 17. marta 2021. god.Video recept ZENIČKI ČIMBUR u produkciji Foruma građana Zenice. Spot je dio projekta uvrštavanja Čimburijade na listu kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Sniman je u kuhinji restorana Trubadur, hotela Dubrovnik u Zenici, u martu 2021. godine. Čimbur je pripremala Sabina Mehić, glavna kuharica restorana Dubrovnik, maskota Tarik Mujkić, kamera i dron Duško Kostić, druga kamera, montaža i režija Mirsad Mujkić.