818. godišnjica Bilinopoljske izjave


Povodom 818. godišnjice Bilinopoljske izjave (nastala 8. 4. 1203.) u parku Kulina bana u Zenici otkrivena njena replika. Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zenice, a čast da otkriju eksponat pripala je gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i Faruku Kadriću, predsjedniku Foruma građana Zenice.


U sklopu tradicionalnog obilježavanja godišnjice potpisivanja izjave, Forum građana Zenice je uz pridržavanja mjera primjerenih Covid krizi, i ove godine realizirao planiranu aktivnost. Postavljen je još jedan historijski eksponat u park Kulina bana i na taj način je obogaćena ponuda ove male zelene oaze na Bilinom polju. Uz repliku Povelje Kulina bana, kamenu repliku Ploče velikog sudije Gradješe, spomen ploču Kulinu banu i skulpturu “Razvoj” Zeničanina Franje Bešlića, novopostavljena replika Bilinopoljske izjave upotpunjuje prikaz svih važnijih sačuvanih historijskih artifakata u kojima se nedvosmisleno spominje i baštini država Bosna i njen vladar Kulin.


Izvod iz Medija: Oslobođenje – Mirza Dajić 9.4.2021. Tekst u cjelosti

“Postavljena replika Bilinopoljske izjave

Na ovom mjestu se podsjećamo na hrabrost, mudrost i vizionarstvo bosanskog vladara Kulina bana, kaže Kasumović.

Povodom 818. godišnjice Bilinopoljske izjave (nastala 8. 4. 1203) jučer je u Parku Kulina bana u Zenici otkrivena njena replika. Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zenice, a čast da otkriju eksponat pripala je gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i Faruku Kadriću, predsjedniku Foruma građana Zenice.

KULTURNO NASLIJEĐE

Kadrić je rekao da postavkom ovog historijskog eksponata Forum građana nastavlja aktivnosti na uređenju i historijskom obogaćivanju parka Kulina bana te da se kroz kulturu sjećanja promovišu prošlost i kulturno-historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine i Zenice.
– Na ovom mjestu se podsjećamo na hrabrost, mudrost i vizionarstvo bosanskog vladara Kulina bana i slavimo 818. godišnjicu Bilinopoljske izjave. Zahvaljujem Forumu građana koji istrajava u misiji očuvanja identiteta, duha i tradicije našeg grada i naše domovine. Priča o Kulinu banu treba da traje u današnjoj Zenici i BiH, treba da se mnogi ugledaju na njegova djela i hrabrost kada je u pitanju zaštita građana i države, kazao je Kasumović, dodavši da i ovo obilježavanje pokazuje “da Bosna ne postoji od Daytona, da postoji više od hiljadu godina”.
Istoričar Amir Ismić podsjetio je na to kako je Bilinopoljska izjava, između tadašnjeg bosanskog vladara Kulina bana i papinskog izaslanika Ivana Kazamarisa, potpisana u sličnim historijskim okolnostima kakve vladaju i danas na ovim prostorima.
– Sve što se danas reflektuje u Evropi, na Balkanu i na svijetu, na nas se, također, reflektuje. Kulin ban je bio vladar vrijedan spomena u Evropi. Bosanska država bila je i tada prostor slobodnog ispovijedanja vjere, a multikulturalnost koja je postojala u srednjovjekovnoj Bosni bila je kontinuitet, ističe Ismić.

SPAŠENA BOSNA

Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine Foruma građana, podsjeća na to kako se u istoriji Bosne i Hercegovine Zenica puno ne spominje, ali da u ovom gradu ima nekoliko bitnih stvari koje su vezane za historiju BiH.
– Imamo Ploču velikog sudije Gradješe koja datira iz 12. stoljeća, imamo čuvenu Bilinopoljsku izjavu poglavara Crkve bosanske koja je objavljena 8. aprila 1203. i izuzetno je značajna za Bosnu, jer je praktično tom izjavom Kulin ban spasio Bosnu od križarskih ratova, naglašava Franjić.”