Čimburijada 2022.

Napokon, nakon pandemije, ove godine  će biti izvodljivo odražavanje centralnog događaja na Kamberovića polju, parku u srcu našeg grada na obali rijeke Bosne.

Već stotinjak godina  stanovnici grada Zenice 21. marta dočekuju i obilježavaju prvi dan proljeća na jedinstven način. Uz obale rijeke Bosne, zajedno sa prijateljima bez obzira na vremenske prilike, priprema se čimbur (tradicionalno jelo od jaja), a oni najhrabriji se okupaju u rijeci. Vremenom, taj skromni čin pojedinih društava postao je masovan i sada obale rijeke, pohode hiljade Zeničana i  njihovih gostiju iz bližeg i daljeg okruženja. Zadnjih godina Forum građana Zenice spontano okupljanje i pravljenje čimbura pokušao je oplemeniti dodatnim sadržajima i događajima. Ovaj naš ponuđeni koncept dobio je pozitivne kritike, od samih građana koji učestvuju u manifestaciji, medija, a i gradske uprave, pa u njemu sada učestvuje veliki broj aktera i raznih udruženja. U dogovoru sa gradskim vlastima Forum građana Zenice je od 2007. godine tehnički realizator pratećih aktivnosti Zeničke čimburijade. O sadržajima o pomenutim aktivnostima  izvještavaju brojni mediji  u zemlji, a i u inostranstvu. Svjetski poznata stranica za vremensku prognozu AccuWeather.com je Zeničku čimburijadu uvrstila meᵭu svjetskih top 10 dočeka proljeća 

 

Pozivamo sve naše sugrađane posjete Čimburijadu, trradicionalni uranak i na taj način nastave tradiciju dočeka proljeća, specifičnu za naš grad.

Svi ste dobrodošli