GASTROETNO – tako su kuhale naše majke

Udruženje Forum građana Zenice realizuje projekat GASTROETNO - Tako su kuhale naše majke

Na prostorima BiH vjekovima su se susretali narodi i donosili svoje tradicionalne vrijednosti: jezik, običaje, religiju, kulturu. Sve to povezuje jedna jedinstvena nit a to je pripremanje posebnih jela povodom različitih društvenih običaja i okupljanja. To je vremenom rezultiralo bosanskim jedinstvom različitosti što predstavlja nemjerljivo bogatstvo našeg prostora. Dana 29. novembra realizovan je završni događaj koji se sastojao iz tri dijela: Panel diskusija, promocija rezultata ankete, te prezentacija jela i recepata koji su anketirani građani Ze-Do kantona odabrali.

TV prilog, BHRT

TV prilog, FTV

  • Panel diskusija na temu „Valorizacija i zaštita tradicionalnih običaja i jela koja se tim povodom pripremaju. Učesnici panela su prof. dr Irzada Taljić profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu UNSA i Samir Šibonjić ministar ministarstva za privredu Ze-Do kantona. Moderator Muhsin Ibrahimagić.

Zaključci sa panela su:

  • Evidentan je nedostatak sistemskog i akademskog multidisciplinarnog bavljenja istraživanjem i valorizacijom kulturno-historijskog naslijeđa na prostoru ZE-DO kantona.
  • Neophodno je u široj javnosti promovisati pravilnu ishranu, što podrazumijeva osim nabavke i korištenja, za organizam zdravih namirnica, koristiti namirnice koje nisu zagađene pesticidima, pravilno kuhati i konzumirati hranu.
  • Kulturno- historijsko naslijeđe, pri čemu posebno izdvajamo tradicionalne običaje i praznike i hranu koja se tim povodima priprema, uz postojeće prirodne resurse, odlična su osnova za razvoj turizma.
  • Da bi se osigurao dugoročni i kvalitetan razvoj turizma kao privredne grane, neophodna je saradnja državnih institucija (resorna ministarstva sa svojim podsticajima), akademske zajednice ( sa svojim učešćem u izradi razvojnih planova) i nevladinog sektora ( sa mogućnošću brzog angažovanja slobodnih stručnjaka iz svih oblasti). zajedničkim djelovanjem stvorit će se uslovi za  ulaganje privatnog kapitala.
  • Drugi događaj je predstavljanje rezultata ankete koja je realizovana kao jedna od projektnih aktivnosti.

Anketa je upućena na ukupno 1195 email adresa. Rezultati ankete će biti predmet detaljnije analize i obrade a preliminarno dajemo neke od rezultata:

  • Evidentirano je 17 tradicionalnih običaja i praznika koji se obilježavaju na prostoru ZE-DO kantona;
  • Evidentirano 56 različitih jela i kolača koji se tim povodima pripremaju;
  • 82 % ispitanika je izjavilo da im je veoma bitna priprema i posluživanje hrane pri obilježavanju praznika i blagdana;
  • 94% ispitanika smatra da je potrebno popularisati pravilnu ishranu pogotovo među mlađom populacijom;
  • 89% ispitanika smatra da je za razvoj turizma neophodna saradnja javnog, akademskog, civilnog i poslovnog sektora.
  • Treći realizovani događaj je bio predstavljanje i degustacija tradicionalnih jela koja su po rezultatima ankete proglašena kao ona koja se najčešće pripremaju povodom tradicionalnih običaja i praznika. Između ostalih, tu su se našle razne dolme, pite, pečena mesa, Begova čorba, sitni suhi kolači, baklava, torta Havana, Jela su pripremljena u kuhinji hotela Dubrovnik uz učešće učenika Mješovite srednje škole Zenica.